0740-028-264

Ortodonție

Ce este ortodonția?

Ortodonția reprezintă o specializare a medicinei dentare care vizează, în primul rând, o ocluzie funcțională (o mușcătură perfectă) care permite păstrarea dinților pe arcadă în condiții de sănătate odontală și parodontală.

Ocluzia funcțională implică, evident, aliniere dentară și mai mult decât atât, sănătatea țesuturilor paradontale (osul, ligamentele paradontale).

Tratamentul ortodontic permite alinierea dentară cu efecte pozitive asupra igienizării locale. Igienizarea dinților înghesuiți este dificil de efectuat iar rezultatete imediate sunt procesul carios și bolile paradontale. Totuși, aspectul cel mai important al tratamentului ortodontic este cel estetic cu consecințe majore asupra integrării în societate a pacientului, adolescent sau adult.

Cum funcționează aparatele dentare fixe?

Aparatele dentare fixe au scopul de a îndrepta dinții, fie la copii fie, la adulți, cu efect în corectarea funcțiilor masticatorii, ocluzale, fonetice și nu în ultimul rând, estetice. Aparatele din ceramică „clear” (transparente) sunt foarte populare printre adulți deoarece brackets sunt de culoarea dintelui, ele fiind observabile doar de aproape, așa cum se poate observa și în imaginile de mai jos.

Aparatele dentare performante permit îndreptarea și poziționarea corectă a dinților pe arcadă. Dinții strâmbi se pot moșteni și din familie, însă este posibil ca dinții strâmbi să provină și de la obiceiul de a-ți suge degetul mare. Dinții își pot modifica poziția normală și dacă un dinte pierdut nu a fost înlocuit la timp, astfel ceilalți se deplasează în direcția dintelui lipsă ducând astfel la apariția spațiului între dinți.

Când sunt necesare aparatele dentare?

Aparatele dentare sunt necesare în cazul:

  • înghesuirii dinților
  • dinților strâmbi
  • afecțiunilor dento-maxilare
  • spațiilor între dinți (strungăreața)
  • problemelor produse de dinți în plus sau de dinți care lipsesc de pe arcadă

Poți fi rușinat(ă) de aspectul dinților tăi și vei avea tendința de a zâmbi rar sau deloc, sau chiar să zâmbești cu mâna la gură pentru a-i ascunde. Tratamentul ortodontic îți îndreaptă dinții în așa fel încât să arate mult mai bine. Fața ta va arăta altfel, iar, mușchii faciali vor începe să funcționeze perfect.

Din ce sunt făcute componentele aparatului dentar?

Tratamentele ortodontice folosesc aparate dentare sau alte instrumente care presează delicat dinții strâmbi până ce aceștia ajung în poziția corectă. În majoritatea cazurilor componentele aparatului dentar sunt fabricate din metal, iar cele estetice din ceramică, în timp ce elasticele și metalele pot fi colorate, incolore sau de culoarea dinților.

Dentistul sau medicul ortodont îți poate sugera și alte tratamente înainte de a-ți pune aparat dentar. În cadrul clinicii stomatologice StomaMedical poți beneficia și de ortodonția interceptivă. Copiii pot fi verificați de specialiștii noștri chiar înainte de împlinirea vârstei de 7 ani oferind, astfel, ortodonților noștri posibilitatea de a trata problemele treptat, pe măsură ce acestea apar și se dezvoltă. Vă așteptăm pentru a cere sfatul medicilor noștri ortodonți.