0740-028-264

Parodontologie

Ce este boala paradontală?

Boala parodontală (paradontoza) este o afecțiune inflamatorie la nivelul gingiei și țesuturilor de susținere ale dinților. Ea este cauzată, în principal, de placa bacteriană care determină inflamația parodonțiului marginal.

Pe lângă placa bacteriană, tartrul dentar este unul dintre factorii determinanți ai parodontozei. Dispus supra sau subgingival, el este o sursă permanentă de infecție gingivală prin acțiunea sa de cantonare a bacteriilor la acest nivel. De aceea, de îndată ce se observă inflamarea gingivală și depunerea de tartru, este necesară adresarea la medicul specialist.

Parodontopatiile au o evoluție progresivă, ele putând fi stadializate în mai multe faze: faza incipientă, numită gingivită care se manifestă prin sângerări gingivale, mărirea în volum a gingiilor, modificări de culoare gingivale, acestea devenind roșii-violacee și respirație neplacută. Faza de gingivită este una reversibilă printr-o igienă riguroasă și alimentație eficientă.

Fazele avansate, numite parodontite, sunt complicații greu de tratat și cu evoluție, de cele mai multe ori, ireversibilă. Acestea au simptomatologie mai pronunțată fiind reprezentate de retracții gingivale, sensibități dentare accentuate, mobilitate dentară și apariția pungilor parodontale. Parodontitele avansate nu se pot trata în totalitate, ele putând fi oprite din evoluție prin diagnosticare corectă, controale repetate și tratament corespunzător.

Factori de risc ai bolii parodontale sunt:

  • Fumatul
  • Pubertatea și sarcina
  • Imunitatea scazută si diabetul
  • Carii netratate, obturții necorespunzătoare și lucrările protetice inadecvate gingival

Tratamentul bolii parodontale se face într-o succesiune de etape:

Consultație parodontală: examen clinic și radiologic, bilanț partodontal complex, evaluarea stării de igienă și instrucțiuni asupra tehnicilor de igienizare a pacienților.

Tratament parodontal inițial: detartraj ultrasonic supra și subgingival, detartraj și chiuretaj subgingival manual, periaj profesional, dezinfecția mecanică și chimică a pungilor parodontale.

Tratament parodontal chirurgical: operație cu lambou de asanare parodontală, grefă de os artificial, grefă liberă gingivală, membrană biorezorbabilă, tehnici de regenerare tisulară, gingivectomie.

Etapa de menținere: prezentarea la controale regulate la 4-6 luni, reexaminare parodontologică-parodontometrie.