0740-028-264

Tratamente Endodontice

Ce este endodonția?

Endodonţia (endo în interior şi odontos dintre) este acea ramură a stomatologiei care tratează afecţiunile pulpei dentare (nervului).

Tratamentul endodontic sau tratamentul de canal, cum mai este cunoscut, se realizează atunci când apare infecţia pulpei. Infecţia pulpei dintelui apare cel mai frecvent din cauza cariilor de mari dimensiuni şi a cariilor de pe lângă obturaţiile vechi, dar poate apărea şi din cauza traumatismelor asupra dintelui sau din cauza afecţiunilor parodontale.

Dacă infecţia nu este tratată în timp util va apărea şi afectarea ţesutului de la vârful rădăcinii şi a ligamentelor parodontale care susţin dintele în os ducând, astfel, la infectarea ţesuturilor învecinate cu consecinţe grave: pierderea dintelui sau chiar infectarea extinsă a osului.

În funcţie de procesul inflamator, tratamentul endodontic poate necesita mai multe şedinţe terapeutice.

Scopul final al tratamentului de canal este de a înlătura durerea, ţesuturile afectate şi de a obtura pe toată lungimea canalelor radiculare.

La StomaMedical realizăm aceste manopere folosind cele mai noi şi sigure tehnologii în domeniu:

  • Radiografie digitală retroalveolară – pentru vizualizarea anatomiei rădăcinii
  • Diga – izolare perfectă a dintelui împotriva contaminării cu salivă, dar şi protecţia pacientului faţă de gustul neplăcut al substanţelor utilizate
  • Apex locator – pentru determinarea electronică exactă a lungimii canalelor
  • Prepararea şi lărgirea mecanică a canalelor cu cel mai modern motor endodontic pentru îndepărtarea ţesuturilor afectate
  • Obturarea  la cald cu gutapercă – pentru sigilarea şi umplerea ermetică a canalelor

Odată finalizat tratamentul de canal, recomandăm restaurarea dintelui cu un pivot din fibră de sticlă pentru a substitui ţesuturile pierdute, iar apoi acoperirea dintelui cu o coroană dentară în vederea protecţiei împotriva fracturilor. Orice dinte fără nerv (devital) devine foarte fragil şi casant în timp crescând susceptibilitatea la fracturi a acestuia.

Dacă fractura unui dinte devital se propagă şi pe rădăcină, acesta este un dinte complet inutilizabil şi va necesita extracţie imediată.